2021/2022 tanév

 

Megnyílt az új tanév

Szeptember 1-én az iskola újra kinyitotta kapuit a diákok előtt, de nemcsak a tanulók jöhettek be, hanem az őket kísérő szülők is részesei lehettek a tanévnyitó ünnepélynek.

„Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm. Füves legelőkön terelget, csendes vizekhez vezet engem.”(23. Zsoltár) – idézte az ismert dávidi zsoltár sorait Édes Árpád iskolánk fenntartó gyülekezetének lelkipásztora a tanévnyitó áhítatában. Kiemelte, hogy mi mindannyian felismerhetjük, hogy az Úr, a mi pásztorunk, és így Isten „bárányaiként” kaphatunk tőle vezetést. Elmondta, hogy nemcsak a gyermekeknek, hanem mindenkinek szüksége van Isten terelgetésére, hiszen Ő általa mutatott ösvényen jó haladni.

Iskolánk igazgatója, Varga Tünde tanévnyitó beszédében Angelika Varella A könyvek fénye című írását olvasta fel, bemutatva általa, hogy „a könyvek nemcsak titkokat rejtenek, de fényt is sugároznak felénk.” Olvasás közben eljuthatunk távoli országokba, beleláthattunk távoli világok életébe. Az igazgatónő beszédében a tokiói olimpiai játékok eseményeire utalva felidézte, hogy milyen „felfokozott érdeklődéssel néztük a rendkívüli, páratlan helyzetekben bámulatos teljesítményt nyújtó, szívünknek kedves versenyzőket”. Varga Tünde a sportolók példáját elénk állítva kiemelte, hogy az örömteli eredmények csak fegyelmezett felkészüléssel érhetők el, elengedhetetlen a küzdeni akarás, a kitartás, az időbeosztás, az összefogás. Végül kérdést és jókívánságot is megfogalmazott a diákok számára: „Kedves Gyerekek, nektek mi a célotok ebben a tanévben? Ti, milyen edzéstervet készítettetek? Kívánom, hogy céljaitok elérésében legyetek sportszerűek, másokat is segítők! Kívánok mindannyiótoknak sok mosolyt és sok-sok örömteli pillanatot!”

A tanévnyitó zárásaként az igazgatónő a tantestület döntése alapján adományozott nevelőtestületi dicséreteket adta át. Díjazottak: Nemeskéri-Kutlán Anikó (volt 4.b) és Baranyi Anna (volt 4.b). A tanévnyitón Szupkay Gergő 1.a osztályos tanuló mondott verset és Holpár Katalin (7.b) énekét hallgathattuk meg.

                                                                                              Telepóczki Márta

2020/2021

 

Velünk vándorol Jézus – Ballagás lelki biztatással

„Kedves ballagó gyerekek, egy kis időutazásra hívlak Bennetek, melynek egyetlen célkitűzése, hogy egy-két szép emlékkövet a tarisznyátokba rakhassatok a sok kedves ajándék mellé…” – kezdte ballagó beszédét Dani Melinda igazgató-helyettes, aki az intézmény vezetése nevében búcsúzott el a diákoktól az idei ballagási napon.

Dani Melinda ballagási búcsúztatójában az elmúlt nyolc évből sok közös élményt idézett fel, amelyek különböző emlékkövekként őrződnek meg diákok és tanárok életében is. Ahogy fogalmazott: „kisgyermekként még véletlenszerűen zárunk szívünkbe, majd később már tudatosan figyelve gyűjtögetjük ezeket, hogy amikor szükségünk van rájuk, előhúzhassuk a lelkünk legmélyéről és segítségükkel emlékeztessük magunkat Isten irántunk való szeretetére és kegyelmére.” Az igazgató-helyettes kiemelte: „Most Rátok tekintve, joggal lehetünk büszkék végzős diákjainkra tanárként és szülőként egyaránt. Itt az ideje, hogy a nyolc évig viselt szenczis diák címet átváltsa a választott gimnázium, középiskola neve. Hiszem és tudom, hogy méltó módon képviselitek majd a Szenczit és az itt szerzett értékek továbbra is meghatározó szerepet fognak betölteni életetekben.”

Édes Árpád lelkipásztor a fenntartó gyülekezet nevében Józsué könyve harmadik fejezetének válogatott verseivel köszöntötte a diákokat. „Olyan időszak van mögöttünk, amikor sok új és ismeretlen helyzetben találtuk magunkat. Ahogyan az igében olvastuk ˝Olyan utakon jártunk, amit nem ismertünk˝. Nem tudtátok pontosan az elején, hogyan fogtok felkészülni a felvételire, nem tudtuk, hogy a családunkat hogyan fogja érinteni a járvány, hogy fogjuk majd bírni az online oktatást, a bezártságot. Lesz-e ballagás, és még mindig nagyon sok kérdés van előttünk is. Hogyan fogom megállni a helyem a nehéz és váratlan helyzetekben?”- idézte fel a közelmúltban felmerülő kérdéseket Édes Árpád. A lelkipásztor a bibliai honfoglaló nép történetéből kiemelte, hogy a pusztai vándorlás után, sok tapasztalattal a hátuk mögött, sok beszédet és tanítást meghallgatva, ott állt a nép, hogy végre Isten ígéretei, amelyek sokszor olyan távolinak tűntek, most valósággá váljanak. Ezzel a példával bátorította a diákokat, hogy nem voltak és nincsenek magukra hagyva ők sem. „Ha jövő nyílik előttünk, az azért van, mert voltak olyanok, akik rátok nézve is hittek a jövőben. Örömmel fogadtak benneteket, neveltek.” Lelki útravalójában kiemelte, hogy az emberi biztatás, barátság, segítség mellett – mint ahogy az Úr együtt vándorol tovább népével – úgy velünk is vándorol, Ő megy elől, Ő miatta lehet bátorságunk. „A velünk vándorló Isten pedig nem más, mint a mi Urunk Jézus Krisztus. A hit szerzője és beteljesítője.” – mondta ballagási beszédének végén Édes Árpád lelkipásztor iskolánk ballagási napján.

Az ünnepségen a nyolcadikosok családjaik körében búcsúztak el tanáraiktól és egymástól is. A 8.a osztály nevében Kékesi Izabella és Kőszegi Levente, a 8.b osztályból Vidóczy-Horváth Nóra és Sebők Bence mondott köszönő szavakat a tanároknak és a diáktársaknak. Mindkét osztály képviselői felidézték az eltelt időszak szép, megható, vicces, olykor szomorú élményeit. Szavaikat hallgatva folytattuk az időutazást, belepillantva a két osztály tanulóinak közös életébe.

A ballagó diákok tanulmányi kitüntetéseit, díjait Varga Tünde intézményvezető adta át. Szenczi-díj elismerésben Kaczúr Annamária 8.b osztályos tanuló részesült, Szenczi-oklevelet Kiss Boglárka (8.a), Ambrus Gergő (8.a.) és a 8.b osztályból Kovács Lili, Burján Blanka, Fülöp Janka Zsuzsanna, Gyurkovits Réka és Rimanóczy Máté kapott, nevelőtestületi dicséretet Sebők Bence (8.b) vett át.

A hetedik évfolyam nevében többek között Ady Endre soraival – Tápláltad tovább bennem az erőt,/Szeretni az embert és küzdeni/S hűn állni meg Isten s ember előtt. – Végh Nóra és Deák-Sala Panni 7. b osztályos tanulók köszöntek el végzős iskolatársaiktól. Bődi Marcell 7.b osztályos tanuló Reményik Sándor: Akarom című versét mondta el. Az ünnepség zárásaként a ballagók osztályfőnökükkel együtt névvel ellátott szalagot tűztek egy facsemetére, amit az iskolaudvarban fognak elültetni.

Telepóczki Márta

 

 

Pályaorientációs nap és DÖK nap egy kicsit másképp

Iskolánk idei tanévének utolsó két napja igazán vidáman és színesen telt. Sokan megfogalmazták, hogy e két nap újra felidézte a járványhelyzet előtti pályaorientációs napok és DÖK napok jó hangulatát. Diákok és tanárok is nagy lelkesedéssel vettek részt a változatos és ötletes programokon.

Hétfőn az iskolába belépve egész kis felszolgáló sereggel lehetett összefutni, majd szobafestők hada viharzott el a folyosón. Aki pedig nem figyelt eléggé, azt könnyen körbesöpörték a seprűvel felfegyverkezett közterületesek. A felsősök kis csapatokba rendeződve járták végig az állomásokat, ahol tanárok és diáksegítőik várták őket. Volt ahol biciklit kellett szerelni, több helyen foglalkozásokat kellett kitalálni, vagy azokhoz szükséges eszközöket felismerni, csoportosítani. Megismerkedhettek a tanulók különböző sportágakkal és a régi szakmák rejtelmeivel. A tanulók kipróbálhatták milyen „tűzoltóként” felszaladni és lecsúszni az udvari csúszdán, ügyes pincérként teli tálcával egyensúlyozni a tornateremben. Az udvaron erdészként fákat mértek a diákok, egy másik állomáson egyszerű tárgyakból nagyszerű (hangos) hangszert készítettek. Aki elfáradt a forgatagban, az filmet nézhetett foglalkozásokról, vagy az agyát megtornáztatva magyar nyelvi játékos tesztet tölthetett ki, vagy a hivatás és foglalkozás közötti különbségről beszélgethetett iskolalelkészünkkel. A pályaorientációs napon az egészségünkre pedig Benkő tanár úr vigyázott, hiszen egy gyors vérnyomásmérésre mindenkinek rendelkezésre állt. Eközben az alsósok sem unatkoztak. Hiszen az osztálytermeikben rövidfilmeket néztek különböző szakmákról, foglalkozás-activityt és fejtörőt játszottak. Több osztályban is szüleik munkájáról meséltek és a felejthetetlen Mekk Elek sorozattal is megismerkedtek a fiatalok.

Kedden a DÖK nap a szokásos iskolagyűléssel kezdődött, utána pedig zenés reggeli tornával melegítettünk be. Az alsósok menetlevéllel a kezükben igyekeztek a kötelező állomásokat teljesíteni. Ezek között sorverseny, seprűtánc, célbadobás, memória játék és méhecskés játék volt. A nap folyamán az elmaradhatatlan labdajátékok – foci, röplapda, lábtengó stb. – mellett helyből távolugró verseny, karaoke és just dance várta kicsiket és nagyokat. Az aszfaltrajzversenyen a kreativitásukat mutathatták meg a diákok, a Szenczi kvíz kitöltésével az iskolánkról megszerzett tudásokat bizonyíthatták. A kicsik között népszerű volt a csillámtetoválás és a kézműves foglalkozás. A szabadulószobába is nagyon sokan akartak bejutni, bár kijutni maguktól már jóval kevesebben tudtak. Akik ezen a napon nem a testi erejüket akarták kipróbálni, azok társasjátékokkal, honfoglaló játékkal mulatták az időt. Közben a diafilmek világába is elmerülhettek a tanulók és a sok játék közben pihenőszoba is várta a fiatalokat.

Mind a két nap vidám és felüdülést hozó lezárása volt ennek a furcsa tanévnek. Segített egy kicsit elfeledtetni a szomorúságot és a bizonytalanságot. Reméljük, hogy a következő tanévben sok-sok ilyen program valósulhat meg.

Telepóczki Márta

 

 

 

 

Ajánló: Interjú Magyar Józseffel

A Magyar Református Nevelés idei első teljes számát A művészet pedagógiája­ – a pedagógia művészete címmel a művészeteknek szentelte. „Korunkban mintha elfeledkeznénk arról, hogy a fejlődésben lévő gyermeki léleknek milyen nagy szüksége van a művészetekre. Amíg az oktatásirányítással és tartalmi szabályozással kapcsolatos társadalmi és szakmai viták fókuszában a megtanítandó/megtanulandó tananyag, a kötelező olvasmányok listája, képletek, évszámok, földrajzi helyek sokasága áll, különös felelősségünk, hogy felmutassuk a nevelés-oktatás másik (ha nem az igazi) arcát: a művészetpedagógiát.” – fogalmaz ajánlójában Dr. Szontagh Pál főszerkesztő.

A Református Pedagógiai Intézet (RPI) gondozásában megjelenő református pedagógiai folyóirat, 2021. évi első számának Portré rovatában rövid interjúkat olvashatunk a református iskolahálózat meghatározó jelentőségű művésztanáraival. Örömmel adunk hírt, hogy ebben a sorozatban található MAGYAR JÓZSEF kollégánkkal készített interjú is.

„Magyar Józseffel jó néhány évvel ezelőtt, szaktanácsadói körben, szakmai napokon találkoztam először. Később a reformáció 500. évfordulójára rendezett diákrajzpályázat legjobb munkáiból rendezett kiállítás megnyitóján, amely Pestszentimrén, a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában volt. Ezen az alkalmon mint házigazda és mint a kiállítás rendezője fogadta a vendégeket. Ekkor nyertem betekintést – látva az iskolai rajztermet, gazdag szertárát, a kiállító térré varázsolt iskolai folyosót és teret – Magyar József tanárként is alkotó világába.” ­– kezdi írását Dr. Molnárné Ötvös Tünde, az RPI vizuális kultúra szaktanácsadója.

Az alábbi linken található az egész újság, amelynek 86-88. oldalán olvasható a teljes interjú.

http://www.refpedi.hu/mrn2021/1/#page=1

Szeretettel ajánljuk olvasásra!

 

2021.04.22.

Élj úgy, mintha minden nap Föld Napja lenne!

Szeszélyes áprilisi napként köszöntött ránk az idei Föld napja: hol kisütött a nap, hol pedig teljesen beborult az ég. Mindez arra emlékeztethette kicsiket, nagyokat, hogy nem először tapasztalhatjuk meg az éghajlatváltozás furcsaságait. Éppen ezért fontos, hogy halljunk, beszéljünk és tegyünk a Földünkért mi is. Idén Gerencsér-Mód Julianna tanárnő állított össze színes, ismeretterjesztő anyagokat a Föld napja alkalmából.

A felsős tanulók­­ – a Teams-en keresztül megosztott – kisfilmek megtekintésével, online játékos feladatok megoldásával szedhették össze eddigi tudásukat és szerezhettek új ismereteket arról, mit tesz az ember a bolygónkkal, de arról is, mit tehetnek ők maguk a Föld megvédéséért. Az érdekes kérdések megválaszolásával – többek között – megtudhatták, hogy melyik szemét, hulladék mennyi idő alatt bomlik le.

Ezen a napon az alsósok és a pedagógusok közül is sokan a Föld színeibe öltöztek fel, képviselve ruházatukkal bolygónk alapszíneit: a kéket, a zöldet és a barnát. A nap elején „Glóbi”, a Föld bolygó kisfilmen mesélt magáról, mindarról, hogy mi pusztítja és mi védi őt. Néhány rejtvény, játék megoldásával a diákok ötleteket kaphattak, hogy mivel lehet megóvni Földünket.

Az udvari kijárat mellett felállított paraván „A Földet nem az apáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön” felirattal, egy szomorú és egy mosolygós Földdel várta a diákokat. A gyerekek a nap folyamán készített rajzaikat helyezték el itt. A gondosan elkészített képekkel megmutatták, hogy mit “szeret” a Föld és mi teszi tönkre bolygónkat. A nap végére a paraván tele lett rajzokkal, teljesen beborította a sok szép alkotás.

A borús ég sem akadályozta meg a vállalkozó szellemű gyerekeket abban, hogy az iskola udvarát aszfaltrajzokkal díszítsék: megfestve Glóbit szomorúan, de leginkább vidáman, vagy éppen a természet csodáit megjelenítve örüljenek Isten által teremtett, az embernek megőrzésre, megvédésre adott Földnek.

 

2021.02.12.

SZENCZIS FARSANG, KICSIT MÁSKÉPP…

Minden évben nagyon várjuk az egyik legfergetegesebb eseményt, a farsangot, amely idén február 12-én (pénteken) zajlott le rendhagyó módon a járványügyi helyzetre vonatkozó előírások betartásával osztályszinten.

Belépve az iskolába hangulatos farsangi dekorációk és jelmezes iskolai dolgozók várták a diákokat, akik már az 1. óra előtt jelmezt öltöttek. Nagyon sokan saját készítésű, gyönyörű, ötletes, vidám, mosolyt fakasztó maskarában jelentek meg, de akadtak félelmetes, ijesztő alakok is. Megfért egymás mellett az unikornis, az angyalka, a gomba, a hajós kapitány, a pikk ász, a katona, a múmia, a matróz, a kalóz és még sorolhatnám… A nagyon jó kedélyű, vidám 8. „ások” pizsamában jelentek meg, jelezve, hogy ezen a napon mellőzik a tanulást. A 8. „bések” fekete boszorkányokként egy közös tánccal fokozták a hangulatot. Vicces társas-, memória- és kártyajátékokkal szórakoztatták egymást és magukat a gyerekek, ki-ki az osztályában. A szerencsésebbek tombolán nyerhettek. Egyes osztályokba Mr. Bean is bekukkantott, hogy megnevettesse a tanulókat. Bizony a megszokottól eltérően zajlott egyik – másik tanóra. Volt olyan, ahol a diákokból átváltozott „kistanárok” váltották a pedagógust az okostábla előtt, s tartottak szemléletes, vidám órát.

Az osztályokban a „terülj asztalkám” mindenféle földi jóval megrakottan gondoskodott arról, hogy a sok finomság: az elmaradhatatlan farsangi fánk, az édes – és sós sütemények, az üdítők pótolják az energiaveszteséget.

Szünetekben a diákönkormányzat tagjai koordinálták az üzeneteket, és a „szívküldi szivecskéket” eljuttatták a feladóktól a címzettekhez. Szólt a zene, és a showhangulat a tetőfokára hágott, amikor az emeleti aulában vonatoztunk. A karneváli hangulathoz a jelmezekbe öltözött tanárok és iskolai dolgozók is hozzájárultak.

De mint minden, bármennyire sajnálatos, végéhez ért ez a nap is. Ne szomorkodjatok, Nyolcadikosok! Jövőre is lesz farsang, habár Nektek nem ebben az iskolában…

Köszönjük az iskola vezetőségének, a diákönkormányzat tagjainak és vezetőjének, az osztályfőnököknek, pedagógusoknak, az iskola dolgozóinak, valamint a szülőknek, akik hozzájárultak ennek a hangulatos, vidám napnak a megszervezéséhez és létrejöttéhez.

A farsangunkról készült összefoglaló videó alább érhető el, melyet iskolánk 8.a-s tanulói, Sohár Dániel és Varga Dániel, készítettek.

Majorné Deák Judit

 

A képek aloldalon az osztályokban készült fotókat lehet megnézni.

 

2020.09.01.

„Boldog az a nép, amely tud ünnepelni”
Megkezdődött az új tanév

Különleges tanévkezdéssel indult a 2020/2021-es tanév, hiszen az előző iskolai év lezárását az intézmény közössége nem élhette meg közösen. (A tanévzárói kisfilm – reménység szerint – sokunkhoz eljutott.) Szeptember 1-én az iskola újra kinyitotta kapuit a diákok előtt, és, bár a rossz idő a szabadtéri rendezvényt megakadályozta, a tanulók és a pedagógusok a világháló segítségével a termeikben nézhették végig a tanévnyitó ünnepséget.

„Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek Téged, az egyedül igaz Istent, és Akit elküldtél, a Jézus Krisztust.”(Jn 17,3) – idézte Jézus főpapi imáját Kiss Gyula iskolánk hitéleti vezetője a tanévnyitó áhítatában. Az iskola a tanulás helye, ahol sok meghatározást, definíciót tanulunk, ehhez hasonlóan a János evangéliumában az Úr Jézus tár elénk egy nagyon fontos definíciót, amelynek megértése örökkévaló sorsunkra van kihatással. Hiszen Isten Fia elmondja ebben, hogy mi az örök élet. „Az örök élet az Örökkévalóval való személyes életközösség” – hangsúlyozta az iskolalelkész. Olyan kapcsolat, ami már itt a földön kezdődik el és átnyúlik az örökkévalóságba. Ez az Isten megismerése, ami magában foglalja az odafigyelést, a beszélgetést, Isten válaszának meghallgatását, a Biblia olvasását; Vele imádságban beszélgetni, tőle üzenetet olvasni a Bibliából, hallani az igehirdetésben. Az örök élet tehát az Úr Jézust megismerni, benne bízni, neki engedelmeskedni. Kiss Gyula lelkipásztor áhítata végén azt kívánta az iskola közösségének, hogy Istent is és egymást is egyre jobban megismerjük, és Vele együtt haladjunk az örökkévalóság felé.
Iskolánk új igazgatója, Varga Tünde tanévnyitó beszéde után, Magyarné Teliska Gyöngyi címzetes igazgató a tavalyi tanév végén, a tantestület döntése alapján adományozott nevelőtestületi dicséreteket adta át. Díjazottak: Hajnal Krisztina (volt 4.a), Kiss Bálint (volt 4.a), Kovács Villő Aliz (volt 4.b.), Szendrei Lili Anna (volt 4.b) és Vígh Nóra (volt 6.a).


Az ünnepség részeként Takaró Tamás nyugalmazott esperes Magyarné Teliska Gyöngyinek nyújtotta át az iskola által alapított Arany Kakas díjat és egyben megköszönte munkáját. „A szellemi, lelki, emberi értékeket is adó pedagógus az, aki Istentől megajándékozott emberré lesz.” – emelte ki az esperes, hozzátéve, hogy amit Istentől kapunk, az mindig túlcsordul rajtunk és annak krisztusi indulata van. A köszöntés végén Takaró Tamás ezt a jézusi többet, „Isten jó és tökéletes adományát”, az együttszolgálás ajándékát köszönte meg Istennek és volt igazgatónknak. A szülői munkaközösség nevében Bognár Andrea mondott köszöntőt. „A pedagógus nem arat, csak vett. Munkája gyümölcsét a jövő aratja le, és ha Isten megsegít, akkor ennek részesei lehetünk mi magunk is.” – fogalmazott a munkaközösség vezetője, aki megköszönte azt, hogy az iskola vezetőjeként is azért dolgozott, hogy a gyermekek igényességet, kitartást és hitet vigyenek magukkal.
A tanévnyitón Nemeskéri-Kutlán Anikó és Nemeskéri-Kutlán Tímea mondott verset, iskolánk volt tanítványa, Könczei Zsombor hegedűjátékát és Holpár Kata énekét hallgathattuk meg.

Telepóczki Márta

A teljes tanévnyitó az alábbi linken látható
https://www.youtube.com/watch?v=i9mJ43wQ00c

2020.02.21

Jézus élete rajzverseny kiírás 2019-2020

Díjazás 2019-20

Résztvevő iskolák 2019-20

Résztvevő települések 2019-2020

“Jézus élete” Kárpát-medencei református rajzpályázat díjkiosztója – Szenczi Iskola Galéria 2020

Reformatus.hu cikk

Szeretettel invitáljuk a február 21-én (pénteken) az iskolánkban 15:00 kor tartandó a “Jézus élete” Kárpát-medencei rajzpályázat kiállításának megnyitójára és az ünnepélyes díjátadójára.

Az idén is nagy érdeklődés mellett ötödik alkalommal rendezte meg a Református Pedagógiai Intézet és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola a versenyt. Összesen 69 iskola küldött be pályaművet. A beérkezett 874 alkotás 109 kolléga odaadó, színvonalas felkészítő munkájának köszönhető.

Magyar József

vizuális kultúra szaktanácsadó / szervező

2020.02

Szomorú szívvel tudatjuk, hogy Nagytiszteletű Orbán Kálmán nyugalmazott református lelkész iskolánk alapítója, életének 75.évében elhunyt.

„Az Úr pedig a Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság.”

                                                                          2 Kor.3:17

Iskola Vezetősége

„Könyvtárak az emberért” – Egy úton az olvasásért” rendezvénysorozat zárórendezvénye – 2019.10.08

A fenti címmel 2019. október 8. kedd 11 órakor a PIK-ben egy egész hetet átölelő programsorozat ünnepélyes lezárására került sor.

A kortárs írók, a népszerű és tartalmas művek bemutatása által a kultúra terjesztése érdekében fogott össze a 4 pestszentimrei gyülekezet (református, katolikus, evangélikus, baptista), valamint a kerületi önkormányzat és a FSZEK Pestszentimre Könyvtár vezetője. Szeptember 30. és október 4. között egy egész héten át tartó rendezvény sorozat keretében lehetőséget kaptak az iskolák tanulói kortárs írókkal személyes találkozásra író-olvasó találkozók keretében.

A Zárórendezvényen Galgóczy Zoltán kulturális alpolgármestertől vehettek át díjakat azok a tanulók akik részt vettek a meghirdetett rajzversenyen.

Díjazásban részesültek a zárórendezvényen:

I. helyezett: Bozó-Bódi Kitti 4.a
II. helyezett: Kovács Villő 4.b
III. helyezett: Tóth Flóra 3.a

Különdíjasok:

Bicskei Bettina 4.a
László Laura 4.b
Pintér Alexandra 1.a
Wolf Emese 2.b

Oklevelet kaptak:

Papp Brigitta 2.a
Kátai Dávid 3.b
Békési Benjámin 4.b
Kánai Kamilla 4.b.

A rendezvényen fellépett Nemeskéri-Kutlán Anikó 3.b.osztályos tanuló, aki Vadadi Adrienn: Alma utca 22. című könyvéből a Ki kukorékol hajnalban? című fejezetet adta elő hatalmas sikert aratva.

Felkészítő tanára: Vida Lajosné

Mindenkinek szeretettel gratulálunk az elért szép eredményéhez, bízva abban, hogy akik részt vehettek a rendezvényeken lélekben gazdagodva folytatják további munkájukat.

Varju Lajosné
könyvtáros

Találkozás Vadadi Adriennel – 2019.10.04

Örömteli és élményekben gazdag programon vettünk részt a „Könyvtárak az emberért” – Egy úton az olvasásért” rendezvénysorozat keretében, melyet a kerületi egyházak az önkormányzat és a Szabó Ervin könyvtár helyi képviselője szervezett.

 Vadadi Adrienn írónő Alma utca 22. című művéből író-olvasó találkozót tartott 2019. október 4. péntek 11 órakor a Pestszentimrei Evangélikus templomban. A 2. és 3. évfolyam tanulói, valamint a 4. évfolyamból 9 fő vett részt a rendezvényen az osztályfőnökök kíséretében. Gyermekeink nem csupán megismerkedtek, de együtt is játszhattak az írónővel, még közös éneklésre is sor került.  A műsor végén a könyvből készített rajzverseny díjazottjainak átadta a nyereményeket, majd lehetőség nyílt a hozott könyvek dedikáltatására is.

Köszönjük a részvételi lehetőséget Fodor Beatrixnak a helyi Szabó Ervin Könyvtár vezetőjének, aki az egész heti programsorozatot szervezte, továbbá Horváth-Csitári Boglárka evangélikus lelkésznek, aki a csodálatos Luther Kápolnában helyet biztosított számunkra.

A rajzverseny díjazottjai:

I. helyezett: Papp Brigitta 2.a.
II. helyezett: Kátai Dávid 3.b.
III. helyezett: Békési Benjámin 4.b
Különdíjas: Kánai Kamilla 4.b.

Varju Lajosné
könyvtáros

„Jézus élete” című Kárpát-medencei rajzverseny – 2019.02.22

Iskolánk a Református Pedagógiai Intézettel közösen írta ki az immár hagyománnyá vált rajzversenyt. Támogatóink a XVIII. kerületi Önkormányzat, a Soli Deo Glória Alapítvány és a Pannoncolor Művészfestékgyártó Kft.
A pályázatra 72 iskola jelentkezett, ebből 13 iskola Erdélyből, 4 iskola a Felvidékről. 910 gyermekmunka érkezett be, 125 pedagógus készítette fel a tanulókat.
A 35 díjazott alkotáson kívül még 95 mű kerül kiállításra iskolánk Szenczi Galériájában.
A díjátadással egybekötött ünnepélyes kiállítás megnyitóra február közepén kerül sor.
Erről az érdekelteket külön tájékoztatjuk.

Magyar József

Jézus_élete_rajzverseny_kiírás_2018_2019
Jézus_élete_rajzversenyen_részt_vevő_iskolák_2018_2019
Jézus_élete_rajzverseny_települések_2018_2019
Jézus_élete_rajzverseny_eredménye_2018_2019

Kiállítással és ünnepélyes díjkiosztóval zárult a “Jézus élete” Kárpát-medencei rajzpályázat

Iskolánkban február 22-én kiállítás megnyitóval és díjkiosztóval zárult a “Jézus élete” rajzpályázat. A versenyt a Kárpát-medencei református általános iskolák részére hirdette meg a Református Pedagógiai Intézet és a rendezvénynek otthont adó Szenczi iskola. A versenyen 72 intézmény vett részt, ebből 13 iskola Erdélyből, 4 iskola a Felvidékről pályázott. 910 gyermekmunka érkezett be és 125 pedagógus készítette fel a tanulókat. A 35 díjazott alkotáson kívül még 95 mű került kiállításra.

 Választható témák voltak: – Menekülés Egyiptomba – Pásztorok imádása – Jézus és a samáriai asszony beszélgetése – Jézus bevonulása Jeruzsálembe – Utolsó vacsora – Jézus a tengeren jár és a süllyedő Pétert felemeli.

Videó a megnyitóról
Híradás a díjkiosztóról:

Dijjazottak:

Megemlékezés – gyermekszemmel – az ‘56-os hősökről – 2018.10.19

Márai Sándor gondolata kísérte iskolánk október 23-ai ünnepségét: ”… a lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el.” A nyolcadikos diákokkal visszaemlékeztünk azokra a napokra és azokra a hősökre, akik a huszadik századi történelem legnagyszerűbb eseményének, az 1956-os forradalomnak a részesei, irányítói, harcosai, támogatói voltak. Ebben az emlékezésben segített nekünk egy naplórészlet, egy kisfiú tollából, aki naivan, semmiről sem tudva éli meg a forradalmi napokat és az események végére kis felnőtté érik.
A bemutatott dramatizált történet nagyon közel áll az iskolás korosztályhoz. Nem egy irodalmi alkotást adtak elő a gyerekek, hanem olyan gondolatokat, érzéseket közvetítettek, amelyek jellemzőek egy tizenévesre: őszinteség, szabadságvágy, ártatlanság, becsületesség. A szereplők rendkívüli átéléssel jelenítették meg ‘56 nagy pillanatait, arra helyezve a hangsúlyt, hogyan élték meg az akkori fiatalok, a gyerekek a forradalom eseményeit, sőt annál többet is; az emberi sorsokat gyermekszemmel láttatták. A néző átélhette milyen érzések kavaroknak egy kisfiúban olyan történelmi helyzetben, amelyet talán fel sem foghat, meg sem érthet.

A kisfiú szerepét – aki felolvasta naplójának részleteit – Tóth András Levente 8.a osztályos tanuló jelenítette meg (másik szereposztásban Sebők Bence 6.b-os diák).
A forradalmárokat Samu Mátyás, Bem Dániel, Tóbiás Roland, Zsiros Dávid, Váry Tamás, Zsindely Zsanna és Girászi Petra alakította. A kisfiú édesanyjának szerepét Billinger Kata játszotta. Narrátorként közreműködött Samu Johanna. A díszlet megvalósításában segítségemre volt Ruska Panna és Szévald Angelika is.
Köszönöm diákjaimnak az aktív és lelkes felkészülést és a hiteles előadásmódot.

Kiss Gabriella

Pályaorientációs nap – 2018.10.13

,,Tűzoltó leszel, s katona…”
Pályaorientációs nap a Szencziben

Mi leszel, ha nagy leszel? – kérdezi sok felnőtt már az óvodás gyereket, aki gondolkodás nélkül olyasmit válaszol: mozdonyvezető, tűzoltó, űrhajós, Harry Potter, birodalmi rohamosztagos… Vajon mikor kezd el először erről komolyan gondolkodni egy emberpalánta? Milyen kép alakul ki egy tizenéves kamasz fejében a pályaválasztásról? Milyen helyzetbe kerül a 8. osztályos tanuló, ha nem készül fel kellőképpen a továbbtanulásra, a pályaválasztásra? Mi, pedagógusok segíteni szeretnénk ebben a folyamatban a családoknak, a gyermekeknek. Úgy gondoljuk, fontos és hasznos dolog, hogy a tanulók idejében megfelelő impulzusokat kapjanak a pályaválasztásról. Gondolatébresztő szándékkal rendezte meg iskolánk október 13-án a pályaorientációs napot a felső tagozatosok számára.

Ezen a napon közelebbről megismerkedhettek fiataljaink a pályaválasztás mikéntjével és néhány hiányszakmával. Eljöttek iskolánkba a mentősök, rendőrök, tűzoltók, orvosok és emberközelbe hozták az egészségügy, a közbiztonság, a balesetvédelem és a tűzvédelem kérdéseit. Konkrét helyzetekhez fontos gyakorlati tanácsokat adtak, cselekvési mintákat mutattak be, s a gyerekek sok mindent kipróbálhattak az adott szakmának megfelelően.
A mentősök beszámoltak az orvosok, ápolók és gépkocsivezetők munkájáról, s a leggyakoribb mentős feladatokról. A gyerekek megtudták, mi a különbség az esetkocsi és a rohamkocsi között; mi a feladata annak, aki mentőt hív; hogyan kell elsősegélyt adni a rászorulónak; megismerhették a mentőautó felszereléseit; az iskola udvarán ,,eljátszottak” egy balesetet, a mentőautós riasztást és segítségnyújtást; az osztályteremben az Ambu-babán kipróbálták az újraélesztés technikáját.
A rendőrök és a tűzoltók is hasonlóan színes előadást és gyakorlati bemutatót tartottak. Megengedték a gyerekeknek, hogy belüljenek a megkülönböztetett jelzésű autókba és megtapasztalják, milyen eszközöket használnak vészhelyzetekben. A tűzoltás történetének és gyakorlati munkájának előadása után különösen nagy élményt jelentett a tűzoltóautó ,,megmászása”, a magas nyomású tömlők, a tűzoltó-söprűk, a poroltó készülékek kézbe fogása, a tűzoltóruhába való beöltözés az oxigénmaszkkal együtt. Köszönetképpen a tűzoltó bácsiknak az aranyos kis ötödikesekkel elénekeltük az ,,Ég a város, ég a ház is…” kezdetű vidám, angol kánont.
A háziorvosi bemutató alkalmával a gyerekek megtanultak vérnyomást mérni; kipróbálhatták a sztetoszkóp használatát; megtanulták stabil oldalfekvésbe helyezni a sérült beteget; megtudták, hogy a különböző védőoltásokra miért van szükség; egy babán megtanulhatták az oltás beadását, sőt, kipróbálhatták még a ,,sebészeti beavatkozást” is, egy igazi sebésztűvel varrhatták be a baba hátán szétnyílt ,,sebet”.
A fodrász bemutató különösen a lányokat érdekelte. Megismerhették, hogy a hajviselet miként árulkodik az ember jelleméről; hogy milyen típusú hajviseletek illenek az arc formájához, a bőr színéhez; színes fotókon mindezt jól láttatták. A 4-es tanterem egy fodrászkiállítássá és szalonná alakult át erre a napra. A modern fodrászeszközök teljes tárháza mellett az érdekesség kedvéért muzeális fodrászkellékekből is láthattunk kiállítást. De mindez csak díszlet volt ahhoz a fodrászkodáshoz, amit itt a lányok rendeztek! Mindenki kipróbálhatta a hajfestést, a hajsütést, a hajvasalást és a különböző parókákat. A mesés átalakulás olyan jól sikerült, hogy igazi hajkölteményt viselő hölgyek léptek ki ebből a teremből, s mentek tovább a pályaorientációs program következő állomására.
A szabás-varrás műhelye a 16-os teremben rendezkedett be, ahol az esküvői ruhák, táncruhák és báli ruhák elbűvölték az érdeklődő kamaszokat. Volt, aki rögtön táncra perdült. A szakma vonzereje többek közt, hogy a varrónő egyedi ruhákat alkot, s ezt minőségi színvonalon műveli, s fantáziájának, kreativitásának szabad kezet ad. A szabás-varrás mellett a bőrművesség szakmát is megismerhették a gyerekek, s ízelítőt kaptak a bőrdíszműves kézműves mesterségről.

A sok-sok gyakorlati bemutató mellett helyet kapott az elméleti oktatás is. Az idei tanév beiskolázásáról a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadója adott részletes információkat vetített előadásában. Kifejtette a tanulmányi eredmények irányadó fontosságát, valamint az egyéni készségek, képességek és a pszichológiai felmérések figyelembe vételét. A 6-os teremben szintén vetített előadás folyt kifejezetten a 8. osztályosoknak. Itt sok olyan szakmát felvonultattak, amire napjainkban is nagy szükség van, például nyomdász, gépész, kereskedő, alkalmazott grafikus, marketing szervező stb; és bemutatták az ennek megfelelő iskolatípusokat, iskolákat.

A gyerekek figyelmesen hallgatták valamennyi előadót és bátran tettek fel kérdéseket. Öröm volt látni az érdeklődésüket és megtapasztalni, hogy elindult egy párbeszéd a szakmák képviselői, a továbbtanulási szakemberek és a továbbtanulás előtt álló diákok között.

Ezen a napon iskolánk udvarára nemcsak a megkülönböztetett jelzésű autók miatt mentek ki a gyerekek, hanem négylábú barátaink, a kutyák miatt. A nap záróakkordja ugyanis a népszerű kutyabemutató volt. Még jó, hogy nem szólaltak meg a szirénák! Ekkor már az egész diáksereg az udvarra jött, hogy saját szemével meggyőződjön arról, milyen okos állat a kutya. A sétáltatás, ugráltatás, játék megkeresése, az idomítás megannyi formája bizonyította, hogy a kutya jó barátja, akár jó őrző-védője lehet az embernek. A bemutató azt sugallta a gyerekeknek, hogy: ,,Tartsatok kutyát, az mindig hű társ!” Néhány gyerek mindjárt kutyaidomár szeretett volna lenni, néhány gyerek pedig állatorvos. Sosem lehet tudni.
,,E fiúból pap lesz, akárki meglássa…”
Hogy mi lesz a Szenczi diákjaiból? Jövendölni lehet, de hasznosabb, ha gondolkodunk és párbeszédet folytatunk róla, hogy mire elérkezik az idő, mindenki megtalálja azt a területet, ahol jól tudja kamatoztatni tehetségét, s azt csinálja, amit szeret, ami élethivatást jelent majd számára.
Talán felnőttként is emlékezni fog erre a sok-sok élményt nyújtó, igazán jó napra…

Tóth Betty

 

Zene Világnapja – 2018.10.01

Október 1-jén a Szenczi iskolában olyan élményben volt részem, aminek jótékony, lélekápoló hatását még most, néhány nap múltán is érzem.
Gabos Renáta kolléganőmnek sikerült elérni, hogy a zene világnapi rendhagyó műsor tényleg elhitesse a gyerekekkel: a zene hat, a zene üdít, a zene varázslatra képes.
Nagyon jó volt látni a műsor gyerekekre gyakorolt hatását, akik láthatóan hálásak voltak az igényesen válogatott, jó zenékért, de leginkább tanáraik zenével kapcsolatos személyes történeteiért, az őszinteségükért. Azt hiszem, jómagam is többet tudtam meg a megszólalással magukat vállaló, kedvenc zenéjükkel bemutatkozó kollégáimról, mint amennyit az elmúlt hónap munkával terhes hétköznapjaiban sikerült. A zenélő percek megtöltötték örömmel az egész napot, és mint az én példám is mutatja, a hatás akár maradandó is lehet.

Sz. Horváth Mária

Egy úton – 2018.09.22

Együtt lenni jó!

A XVIII. kerületi egyházak immár második alkalommal szerveztek ökumenikus, kulturális nagyrendezvényt elsősorban a kerületi tehetséges gyermekek támogatásáért, valamint az emberek egymáshoz közelebb kerülése és a lokálpatriotizmus erősítése érdekében. Az ,,EGY ÚTON” elnevezésű jótékonysági, közösségi és családi napra szeptember második felében került sor Pestszentimrén, a Sportkastélyban és környékén. Tavaly, a reformáció 500. évfordulóján született meg a hagyományteremtő ötlet és vált valóra az elképzelés, miszerint a keresztyén egyházak összefogása nyomán a különböző vallású, s a hívő és nem hívő emberek is előre mutató párbeszédet folytathatnak, megismerhetik egymást és barátságok alakulhatnak ki közöttük. Egyetlen mozgató rugó a felebaráti szeretet.

Az egész napos rendezvény lehetőséget adott a kerületi egyházak bemutatkozására, közösségeink hitéletének népszerűsítésére, s a kerületi kézfogásra. A katolikus, a református, az evangélikus, a baptista, a hetednapi adventista, az unitárius egyházközség egy-egy kiállítási helyet rendezett be, ahol könyvekkel, különböző kiadványokkal, fotókkal, tárgyakkal, a hitélettel kapcsolatos bibliai, irodalmi, zenei produktummal; művészeti vonatkozású, a gyülekezet életét és a családok jelenlétét reprezentáló kiállítási anyaggal mutatkoztak be. A nap folyamán részt vettek az esemény kvízjátékában, segítették a feladvány kérdéseinek válaszadását. Családok sokasága kereste fel a kiállítási standokat és élt a megismerés lehetőségével.

Az adventista egyház tagjai a szabadtéren, hét sátorban mutatták be a “Szabadítsuk ki Jézust!” programot. A feladatok teljesítése megmentő erőt jelképezett. Mellette a Keresztény Motorosok Közössége vonult föl a bámulatos gépekkel. A habán hagyományőrző társaság bográcsban főzte az ínycsiklandozó finomságokat, s korhű ruházatban kínálta portékáit. Egész nap számtalan játék, gyermekfoglalkoztató szórakoztatta a kicsiket és nagyokat az ejtőernyős játéktól a buborékfújó versenyig. A Kálvin, a Luther és a Harmat Kiadó jobbnál job könyveiből válogathattak az érdeklődők. A kvízjáték nyertesei értékes ajándékoknak örülhettek a helyi vállalkozóknak köszönhetően.

A Sporkastély színpadán minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző programot. Délelőtt Wass Albert meséjét mutatta be az Aranyszamár bábszínház. Később Varró Dániel és Molnár György verses-zenés műsorára gyűltek össze a gyerekek. A felnőttek börtönmissziós beszélgetést hallgattak. A polgármesteri köszöntőt követően került sor az ünnepi istentiszteletre és személyes vallomásokra a hitről, az álmokról, az életváltozásról. Pál Feri atya ,,Elégedetten az élettel” című előadása minden felnőtthöz szólt; sajátos stílusa és mondanivalója magával ragadta a közönséget. A nap fénypontja volt a Caramel-koncert, ami a családokat még a késő esti órákban is a Sporkastélyban tartotta.

Ezen a családi napon valóban a közösségépítésé, az egymáshoz fordulásé volt a főszerep. Jézus mondja: ,,Mindnyájan egyek legyetek!” S valóban úgy éreztük magunkat, mintha egy nagy családban lennénk. Sokan ki is mondták, hogy ,,Együtt lenni jó”!

Az Ige vezéreljen a jövőben is az ,,Egy úton” járásra, a nemes célok megvalósítására, az itt élők tartalmas szórakoztatására! ,,És megismertettem ő velök a te nevedet, és hogy az a szeretet legyen ő bennök, a mellyel engem szerettél, és én is ő bennök legyek.” (János 17, 26)

Tóth Betty

Bővebben olvasható az eseményről a Magyarországi Református Egyház honlapján

 

 

Kossuth Ferenc telep családi nap – 2018. 09. 15

Ejtőernyőzés  egy szeles szeptemberi családi napon

A Pestszentimrén élők és minden kedves érdeklődő egész napos családi napon vehetett részt szeptember 15-én a PSK-sportpályán. A szervezők mindenkit nagy szeretettel és színvonalas érdekes programokkal vártak. Tanulóink szüleikkel és a kollégákkal együtt szép számmal képviselték iskolánkat a rendezvényen.

A reggeli zenés bemelegítő torna után a gyermekek arcfestés, kézműves foglakozások, ugrálóvár, állatsimogató, pónilovaglás programok között válogathattak.

A rendőrségi bemutató, a mentősök elsősegélynyújtó bemutatója, a kutyás program mind lehetőséget nyújtott arra, hogy betekintést nyerjünk ezeknek a fontos szakmáknak a mindennapjaiba.

A PSK pálya épületében Pestszentimre helytörténeti kiállítás megtekintésére nyílt lehetőség.

Gyermekek és felnőttek egyaránt nagy izgalommal várták a délutáni focibajnokság kezdetét. Iskolánk alsós kisdiákjai II. helyezést értek el.

A kerületi óvodák és iskolák sátrainál minden intézmény igyekezett a gyerekek figyelmét és érdeklődését valami különlegességgel felkelteni.

A „Szencisek” különleges játékkal készültek erre a napra. Hatalmas sikert aratott a közös, önfeledt élményt nyújtó ejtőernyős játék, melybe mindenki bekapcsolódhatott, gyermekek és szülők a pedagógusokkal együtt játszva töltöttek vidám perceket. A lebegő ernyő alatt bujkáló, szerte guruló labdákat gyűjtögető gyerekek mintha csak gesztenyéket szedegettek volna egy nagy fa lombkoronája alatt.  Boldog arcok, ragyogó szemek vettek körül bennünket és szívünkben megfogalmazódott a gondolat: „Az Istent szeretőknek minden javukra válik.”

Varju Lajosné

Borúra derű
Felhőtlen vidámság a felhős ég alatt

Iskolánk egyik hagyományos évzáró rendezvénye az utolsó tanítási héten a Szenczi DÖK-nap. Tíz év óta most először kényszerültünk arra az esős idő miatt, hogy az iskola falain belül tartsuk a diákönkormányzat napját. Ám a gyerekek így is töretlen lelkesedéssel örültek ennek a jobbnál jobb programokkal telített napnak. Senkit nem zavart a borult ég, a csöpörgő eső.
Tanulóink már korán reggel elmélyedtek a különböző kézműves foglalkozásokban és kvízjátékokban. A kisebbek sorban álltak az arcfestésnél, a lufihajtogatásnál, a nagyokat az ügyességi játékok érdekelték.
Az iskola tanulói a házi „Ki mit tud?” versenyen mutatták be tehetségüket. Kiderült, hogy a táncos produkciók voltak a legnépszerűbbek. Emellett hallottunk nagyon színvonalas komolyzenei előadást, egyházi éneket; láthattunk bábelőadást, dinamikus sportos bemutatót ugráló kötéllel, csodálatos pom-pom lányok produkcióját.
A nap folyamán folyamatosan rajzoltak a gyerekek, az azfaltrajz-versenyt az egyik tanteremben valósítottuk meg.
Az iskolában „sátrat vertek” az árusok, akik fagylaltot, vattacukrot osztogattak a gyerekeknek. A szülők szokásos segítő munkájának köszönhetően bőséges terített asztal várta az iskola közönségét az osztálytermekben. Ennivalóban, innivalóban, süteményekben és szeretetteljes kiszolgálásban nem volt hiány!
Azt az egyet sajnáltuk, hogy a foci bajnokság elmaradt az esőzés miatt, de az összes többi program megrendezésre került. A nap fénypontja volt a katonai bemutató a tornateremben. Különleges Díszelgő Csoport
A vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportja érkezett a Petőfi Laktanyából, hogy zenés – fegyveres bemutatót tartson iskolánkban.
A gyerekek felhőtlen szórakozása mellett ez a nap a szülő – tanár kapcsolattartásnak egy jó lehetősége, amikor kötetlenebb formában találkozhattunk, beszélgethettünk a szülőkkel.
A nap végén mindenki izgatottan várta az eredményhirdetéseket. A rajzversenyben nyolc díj került kiosztásra az ábrázolás, térlátás, kifejezőképesség… és még sok egyéb szakmai szempont alapján. A rajzverseny zsűrijének elnöke Magyarné Teliska Gyöngyi igazgató, iskolánk művésztanára volt. Az asztalitenisz bajnokságban egyéni és családi kategóriában is lehetett indulni…
A „Ki mit tud?” első helyezettje a 4. b osztály furulya – triója volt. Második helyezett lett a 4.a osztályból az egyházi énekes produkció, amikor a hittantáboros dalokból mutattak be egy nagyon szép válogatást a gyerekek. Harmadik díjat kapott a 3.a osztály modern tánc csoportja, akik ragyogó arccal, sugárzó mosollyal remek koreográfiát mutattak be. A közönségdíjat a 2. a osztály pom-pom lányai szerezték meg. A helyezettek értékes ajándékot kaptak, és mindenki az együtt töltött, szép nap vidám élményét vihette magával.
Ezúton is köszönjük a szülők áldozatos munkáját, amivel egész évben támogatták iskolánk életét, gyermekeink programjait.
A nyári szünetre minden családnak jó pihenést, Isten áldását kívánjuk!

Tóth Betty

„Jézus élete” rajzpályázat díjkiosztója a Szenczi iskola galériájában
Kárpát-medencei összefogás bibliai témákra

Az idén immár harmadik alkalommal rendezte meg a „Jézus élete” című nagyszabású rajzpályázatot a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola és a Református Pedagógiai Intézet a Kárpát-medencei református iskolák részére.

A versenyre minden eddiginél több gyermekrajz, 925 pályamű érkezett be 57 általános iskolából, határon innen és határon túlról. A résztvevő gyermekeket 79 pedagógus készítette föl a megmérettetésre.

A magas színvonalú művészeti program az ifjú tehetségek kutatása mellett a Kárpát-medencei nemzeti összetartozást erősíti a hagyományteremtés, hagyományápolás által.

Büszkék vagyunk arra, hogy e rendkívüli kulturális eseménynek „szülőatyja” a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola; főszervezője Magyar József festőművész, a Református Pedagógiai Intézet vizuális kultúra szaktanácsadója, iskolánk művésztanára. Elkötelezettség, felelősségvállalás, kitartás jellemzi azt a hagyományteremtést, amellyel létrehozta és dédelgeti „a Gyermeket” a keresztyén kultúra terjesztése javára. Ezek az általános iskolás diákok nem csupán vizuális kultúrában és tárgyi tudásban, hanem lelkileg, szellemileg is fejlődnek a verseny alatt. A pedagógiai célok megvalósulása mellett a program ráadásul közösségteremtő erővel bír, hiszen évről-évre baráti kapcsolatok alakulnak a Kárpát-medencei gyerekek között.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitóra és díjkiosztóra február 16-án került sor a Szenczi iskola galériájában. Intézményünkben 103 bibliai témájú rajzot állítottunk ki a zsűri válogatása alapján. Ezek közül a legjobb 31 diákot és három felkészítő pedagógust jutalmaztunk elismerő oklevéllel és ajándékkal.

A díjkiosztóra sokan érkeztek a résztvevő Kárpát-medencei iskolákból. Eljöttek például Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Brassóból, Verőcéről, Veresegyházról, Szerencsről, Mátészalkáról, Debrecenből, Majosházáról, Halásztelekről, Gödöllőről.

Az ünnepségen áhítatot tartott Hajdú Bálint Kadosa lelkipásztor, aki Lukács evangéliumából a Talentumok példázatát választotta központi üzenetéül. „Mondom nektek, hogy akinek van, annak adatik, akinek pedig nincs, attól még az is elvétetik, amije van.” (Lk 19,26) Hirdette, hogy Isten mindenkinek adott valamilyen tehetséget, s elvárja, hogy a Tőle kapott képességeinket kibontakoztassuk. Sőt, mi több, megajándékozzunk vele másokat!

Szontagh Pál, a Református Pedagógiai Intézet igazgatója örömét fejezte ki, hogy a Szenczi Molnár Albert Általános Iskolában mindig valamilyen újdonság fogadja. Hangsúlyozta, hogy keressük meg magunkban azt a tehetséget, amit az Úrnak köszönhetünk, s azt kívánta, rajzoljanak az Úrnak kedvére a gyerekek!
Szarvas Attila alpolgármester Pestszentimre nevében köszöntötte a rendezvényt és a „művészpalántákat”, s kifejtette, hogy a művészet ott kezdődik, ahol az alkotások rámutatnak Istenre.

Valóban, ezek a rajzok mind Jézus életéről szólnak, a gyerekek határon innen és határon túlról a saját elképzelésük szerint megpróbálták megmutatni Jézust. Óriási küldetés ez!
A választható témák között szerepelt az Angyali üdvözlet, A napkeleti bölcsek imádása, Jézus megkeresztelkedése, A hal szájában talált érme, A kánai menyegző, A csodálatos kenyérszaporítás. Lelkileg komoly témákat dolgoztak fel a fiatalok, sokszor az életkorukat meghaladó komolysággal. Sokszínű, igényesen kidolgozott pályamunkákkal, változatos kompozíciókkal és anyaghasználattal találkozhatott a közönség.
Látható, hogy az Istentől kapott tehetség a kiindulópont, az útravaló, amiből sok munkával ilyen szép eredményeket lehet elérni. Kitartó munkával egyszer még művészet lehet belőle…

A zsűri tagjai voltak: Bodnár Imre grafikusművész, vizuális kultúra tanár, Magyar József festőművész, vizuális kultúra tanár, RPI vizuális kultúra szaktanácsadó, Oszter Dezső festőművész, presbiter, vizuális kultúra tanár.

A díjkiosztóval egybekötött kiállításmegnyitót a Szenczi iskolás diákok verses, dalos kis műsorral tették még ünnepélyesebbé. Közreműködött: Bődi Marcell, Holpár Katalin, Koppándi Eliza, Molnár Noémi, Tóth András.

A versenyt támogatta: Budapest Főváros XVIII. Ker. Pestszetlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Pannoncolor Művészeti Szakáruház és Művészfestékgyártó Kft.,
a Soli Deo Gloria Alapítvány.

A díjkiosztó után még sokáig beszélgettek egymással a résztvevők. Gyereknek és felnőttnek egyaránt Jézus élete és a rajzverseny körül forogtak a gondolatai. Sok gyerek elmondta, hogy milyen izgalommal készült a versenyre, miért úgy látja Jézust, ahogy ábrázolta, miért alkalmazta azt a technikát és azokat a színeket, amiket használt. A gyerekek lelkendezve, szinte egymás szavába vágva meséltek a pályaművekről. Gombos Lili Maja, 5. osztályos I. helyezett azt is elmesélte, hogy a kistestvére először nem értette meg a rajzot, félelmetesnek tartotta Jézust. Szemtanúja voltam, ahogy a nagyobb testvér tanította a kisebbet. Nagy élmény volt!

Az alkotás öröme sugárzott mindenkinek a szeméből, s magukról a rajzokról is! Ez semmiképp nem öncélú, hanem ezt az örömöt boldogan megosztották egymással a díjkiosztón, s a jövőben is megosztják majd mind szélesebb körben az érdeklődő közönséggel.
A keresztyén egyház hasznos tagjai ők, akik rajzaikkal, egyéniségükkel derűsen hirdetik és viszik tovább Jézus életének üzeneteit. Legyen áldás rajtuk!

Tóth Betty

“Jézus élete” Kárpát-medencei rajzverseny

MEGHÍVÓ

Iskolánkban idén is megrendezésre kerül a református általános iskolásoknak kiírt  “Jézus élete” Kárpát-medencei rajzverseny.
Szeretetettel meghívjuk a  rajzverseny ünnepélyes díjkiosztójára és a kiállítás megnyitójára, február 16-án péntek 15:00 órára a Szenczi Iskola Galériába.
A versenyt a Református Pedagógiai Intézet és a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola hirdette meg.
 A rajzpályázaton 57 iskola vett részt ebből, 18 Erdélyből. Összesen 925 gyermekmunka érkezett be. Hetvenkilenc tanár készítette fel a tanulókat. Az ünnepélyes díjkiosztón és kiállítás megnyitón 31 diák és három pedagógus kap díjat a szakmai zsűri döntése alapján. Összesen 103 alkotás kerül kiállításra.

Jézus élete rajzverseny kiírás 17-18

Résztvevő iskolák 2017-18

Díjazottak 17-18.

Videó az eseményről

Apáczais diákok Budapesten

A karácsony varázsa
Karácsonyi ünnep a Szencziben

2017 karácsonya. Pestszentimrei református templom. Sajátos rendezésű színdarab. Szeretetre reformálma a jubileumi év karácsonyán is.

Feszült figyelem. Természetes izgalom a gyermekarcokon. A templom most karácsonyi színpad. Modern díszletek, jelzés értékű elemek. Minden egyes kelléknek, ruhának, minden színnek megvan a jelentősége. A hatalmas fenyő az Oscar Wilde történetben szereplő kert fája. A gyerekek megszemélyesítik az évszakokat, a gyümölcsfákat, a természeti erőket. A szószéken az angyalok kara.

Mindenki a helyén. Tünde nénire figyelnek. Szinte varázsütésre átszellemült arcok, mosolygó angyalok. Az előadás varázsa mindenkit megérint. A karácsony varázsa mindenkit betölt. Ez most más. Ez különleges. Erre vártunk adventben.

A 3. a osztályosok jól felkészülten, tehetségük kibontakoztatásával, nagy átéléssel játsszák el „Az önző óriás”-t Falusiné Varga Tünde újszerű átdolgozása és rendezése szerint. Karácsonykor nem nagyon szoktak az emberek húsvétra gondolni. Jézus születése és kereszthalála azonban összeforr ebben az előadásban.

A karácsony misztériumában már ott van a keresztre feszítés. A gyermek Jézus tenyerét két szög járja át és két szög járja át kicsi lábát is. A színdarab már a Gyermek születésekor láttatja a Golgotát, az érettünk vállalt kínszenvedést és kereszthalált.

Az önző óriás kertjében mindaddig garázdálkodik a hó, a fagy, az északi szél, a jégeső, mindaddig késlekedik a tavaszi virágzás, amíg a szíve meg nem változik. Végül beköltözik az önző óriás szívébe a szeretet. „Az én sebeim a szeretet sebei” – hangzik el a gyermek Jézus szájából.

Mielőtt meghal az óriás, a keresztre tekint – ez is jól látható a rendezésben. Az óriás végül szeretetben hal meg. Diadalmasan felhangzik az angyalkórus éneke: „Ó, áldott éj, napnál fényesebb…/ Isten egy Fia a Földre szállt,/ A bűnnek gyászéje fényre vált,/ Ó, áldott éj!”

Kristálytisztán zengi be a templomot a Szenczi Angyalkórus dala. Az angyalok, mintha valóban az égből szálltak volna alá, hófehér ruhában, csillogó szemmel, örömmel dicsérik az Urat. A karácsonyi ünnepség fényét emelik a nagyszerű zenei közreműködők: Könczei Árpád zeneszerző, Széplaki Márta tanár, Idrányi Zoltán kántor, Könczei Zsombor, iskolánk „öregdiákja”. Magyarné Teliska Gyöngyi igazgató köszöntője és Hajdú Bálint Kadosa lelkész beszéde teszi kerek egésszé az ünnepséget.

A karácsonyi üzenet eljut minden Szenczis diákhoz. Kicsikhez és nagyokhoz egyaránt. Érthető ez az üzenet az egész iskolaközösség számára. Nem csupán egy boldog óra. A karácsony varázsa mindenkit betölt. Felejthetetlen élmény!

Tóth Betty

Reformáció kicsit másképp – Változnak az idők s változunk velük mi is.

Az alsó és felső tagozat – az eső ellenére – lelkesen sietett át a templomba, hogy meghallgassa Bella Violetta győrújbaráti református lelkész godolatait. Azért érkezett közénk, hogy megismertesse a gyerekekkel Luther Márton munkásságát és a reformáció fogalmát, mozgalmát. Nehéz feladat. Azonban Violetta személyisége – már az első néhány mondat után – magával ragadta a hallgatóságot; a gyerekek tágra nyílt szemekkel figyelték minden szavát. Ámulattal nézték a kivetítőt: Luthert az eminenst, a lázadót és a szerelmest. Azt hiszem kijelenthetem, hogy mindannyiunkat elvarázsolt az a könnyedség, az az örömteli megnyilatkozás, ahogy Violetta mesélt nekünk Lutherről. Ebből a megközelítésből még sosem hallottunk a reformációról.
A keresztyén tanítások között valahogy mindig elveszett “Az ember”. Az ember – Luther Márton – aki határozott, szenvedélyes, nem fél a veszélytől, és műveltsége nem ismer határokat. Kiemelkedő tehetség, aki mert a többiektől eltérően gondolkodni, mert elégedetlenkedni és kérdéseket feltenni. Mindezt Violetta mutatta meg nekünk rendkívül újszerű és látványos bemutatójában. Közel hozta hozzánk Luthert, úgy éreztük, olyan mint mi, közülünk való, és velünk van ma is.

A lendületes, érdekes, vidám előadás után megnézhettünk egy mozgó kiállítást a templom előtt. Ugyanis útjára indult a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, egy átalakított busz, melynek belsejében még inkább elmélyülhetünk a reformáció történetében. A tárlat különböző filmekkel és kiállítási tárgyakkal hozza közelebb hozzánk a félezer éve útjára induló reformáció értékeit.

Felszabadult örömben vittük vissza magunkkal az iskolába a reformáció üzenetét, örökségét:  Isten segít abban, hogy önmagad légy; bátran valld meg és állj ki az ő tanításai mellett!

Kiss Gabriella

2017. október 20. Megemlékezés az ’56-os hősökről

2017. október 20-án ünnepeltük iskolánkban az 1956. évi magyar forradalom kitörésének 61. évfordulóját.

Ez az ünnep magába sűríti mindazt, amit a magyarság kívánt, amire vágyott, amit magának követelt. Ez az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében, egyéni és közösségi áldozatok között született.
Azt mondják, a történelem nem ismétli önmagát. Mégis meghökkentők a párhuzamai. A magyar forradalom úgy kezdődött, az ifjúság tüntetésével, mint 1848 márciusában az a másik forradalom, úgy is folytatódott, a túlerővel vívott reménytelen harccal, s úgy is végződött, vezérei legyilkolásával.

1956 üzenete nemcsak az, hogy mindig „nem”-et kell mondani az emberek szellemi és gazdasági kizsákmányolására.
1956 üzenete az is, hogy ne tűrjük meg azokat közöttünk, akik félelmet akarnak kelteni bennünk és körülöttünk.
1956 üzenete továbbá az is, hogy óvnunk kell mindig és mindenhol a demokráciát, a többség akaratát, a többség szavát.
1956 üzenete az, hogy bárhol élünk, nem engedhetjük meg, hogy megzsaroljanak bennünket. Nem engedhetjük meg, hogy bárki arra kényszerítsen, hajtsuk le fejünket, ha az igazság megtipróival kell szembenéznünk.

Idén a 8. osztályosok segítettek feleleveníteni az ’56-os eseményeket. Színvonalas előadásukkal igyekeztek nemcsak a nagyok, hanem a kisebbek számára is érthetően bemutatni a történteket úgy, hogy egy korabeli fiú osztály tagjainak szemszögéből elevenítették fel a forradalom fontosabb pillanatait. Műsoruk egyaránt volt megható és ünnepélyes.

A műsor mellett az iskola aulájában felállítottunk egy paravánt, melyre eredeti képeket, jelképeket, és a kerületi áldozatok fényképeit tettük.

Zsovák Andrea

2017 október 6. – nemzeti gyásznap

“Hőseink…akik életüket adták Magyarország függetlenségéért.”

1849. október 6-án Aradon kivégezték az 1848/49-es szabadságharc 13 katonai vezetőjét (Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knezich Károly, Láhner György, Leiningen – Westerburg Károly gróf, Nagy – Sándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Lázár Vilmos) és gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét pedig Pesten. Mártírhaláluk azóta jelképpé vált. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a szimbólumává, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtésért, társadalmi haladásáért.

Iskolánk is fejet hajtott a hősök előtt. A földszinti aulában tablót állítottunk nemzeti színű zászlóval, képekkel, gyertyákkal. A gyerekek kivetítőn keresztül tekintették meg az erre az alkalomra készített vetítést. Mindannyian együtt imádkoztunk hőseinkért.

“Keressétek az Urat, amíg megtalálható, hívjátok Őt segítségül, amíg közel van.” (Ézsaiás 55. 6.)

Kiss Gabriella

2017 október – Daloljatok az Úrnak!

A reformáció 500. évfordulója alkalmából október 7-én nagy rendezvénysorozattal ünnepelt Pestszentimre a helyi egyházak szervezésével. Az ökumenikus napon iskolánk, a Szenczi Molnár Albert Általános Iskola is szerepet kapott, mégpedig a programsorozat záró alkalmán. Az ünnepi istentiszteleten Istent dicsőítve énekeltek a Szenczis diákok egy 73 fős kórussal. A drága gyermekek – kicsinyek és nagyobbak – őszinte lelkesedéssel, csillogó szemmel, sugárzó arccal daloltak Pestszentimre Sportkastélyának színpadán. Megértették az ünnep komolyságát, jelentőségét, megérezték annak lelki tartalmát és sugározták a szeretetet a közönség felé. Iskolánk büszkeségére nagy figyelemmel, fegyelemmel, ugyanakkor örömmel énekeltek a gyerekek. A kórust Tóth Betty karvezető irányította. Közreműködött Háló Balázs és zenekara, valamint Idrányi Zoltán. Köszönet minden kedves szülőnek és pedagógusnak, akik ezen a napon segítették a kórusvezető munkáját, s minden egyes gyereknek, akik felelősségteljesen helyt álltak a rendezvény sikeréért!

Reméljük, a jövőben is sok felemelő élményben lesz része a Szenczi kórusának!

Tóth Betty

2017 október – a Zene világnapja

(Az eseményről készült videó megtekinthető: ITT)

„Lelkeink összeérnek, tükörfalán a zenének…” Méltóképpen – komolyzenei hangversennyel – ünnepeltük a Zene világnapját templomunkban október 2-án. Ruth Cochen zongora-és orgonaművész adott felemelő koncertet a Trio Energico együttessel. A művészek a zeneirodalom gyöngyszemeiből adtak ízelítőt a gyerekek által ismert és kevésbé ismert zeneszerzőktől. Célunk az volt, hogy könnyed formában, ám átfogó képet kapjon a hallgatóság a zenéről általában. Tanulóink érdeklődő figyelemmel követték a műsort, melyben felcsendültek a barokk, a klasszikus, a romantikus korból az ismertebbek közül Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Liszt Ferenc művei. Megismerkedhettek a fiatalok a német romantikus Max Reger, a népszerű argentin zeneszerző, Astor Piazzolla és a 20. századi Gárdonyi Zoltán alkotásaival is. A zongoraművésznő a narrátor szerepét is vállalva kedvesen és a gyerekek nyelvén ismertette a legfontosabb tudnivalókat. „Az Atya szerelmes levele” címmel vetített formában is láthattuk, bibliai megközelítésben mit jelent, mit jelenthet a zene a mai ember számára. Ezen mindenki elgondolkozott. A koncertet hallgatva Aranyosi Ervin szavai jutottak eszembe, amelyek talán a legjobban adják vissza azt a lelkiállapotot, amibe gyermekeink kerültek: „ Álmomban csodában éltem,/ lelked húrjain zenéltem./ Veled együtt dallá váltam,/ szépségedet megcsodáltam. A hangversenyen Ruth Cochen mellett közreműködött Ilosfai Csenge hegedűn és Mády-Szabó Eszter csellón. A Szenczis diákoknak nagyon tetszett az előadás és igazán játszva tanulhattak ezen a napon!

Tóth Betty

2017 Június – Felső tagozatos magyar verseny

A 2016-2017-es tanévet egy szaktárgyi versennyel zárta a Szenczi iskola felső tagozata. Egy tavaszról szóló verses vagy prózai alkotással lehetett pályázni. A versenyen minden 5-6-7-8. osztályos tanuló részt vett. A verseket és fogalmazásokat a magyartanárok értékelték és a DÖK nap alkalmából iskolánk igazgatója nyújtotta át a jutalmakat. A legjobb verseket itt közöljük: Nekem a tavasz Nekem a tavasz vidámság, pocsolyában ugrálás. Friss, zöld fűben futkosás, erdőben barangolás. Nekem a tavasz szabadság, kutyával nagy sétálás. Minden fára felmászás, Mamiékkal fagyizás. Nekem a tavasz görkorizás, apának meg gyomirtás. A húgaimnak bicajozás, anyukámnak nagymosás. Nekem a tavasz tojáskeresés, locsolás elől menekülés. Napsütésben sütkérezés, szélviharban reszketés. Nekem a tavasz virágszedés, papírsárkány-eregetés. Vidám, kerti sütögetés, téli álomból ébredés.                                                             Holpár Anna 5.a   Az én tavaszom Nem tanultam poétikát – bár bátyám majdnem oda járt, S most itt ülök e lap előtt, meredten nézem a tetőt, tán találnék ihletet, bárminemű ötletet, hogy idén mit jelent a tavasz, hogyan lesz kedves, ravasz, mint tavaly vagy azelőtt, bár annak már szakálla nőtt. Szóval az új, az idei, mely kincset bír rejteni nekem, kit vártam nagyon. Tán kitalálod, ha hagyom, mást nem, mint az életet, új, erős, derűs kikeletet. Jöjjön el még vagy százezerszer, melyben minden torok énekel, és mindig támad új remény: hogy mindig véget ér a tél!                                                               Kézér Mátyás 6.a   A tavasz Nekem örök emlék a tavasz marad Mi a szívemből soha ki nem marad Az a tavasz szépsége Hogy nem fogy el sose Mindig ottmarad lelkünkben Hogy segítsen terhünkben Örömöt hoz mindenkinek Kinek szíve nyitott Az öröm megismerése Senkinek sem tiltott Ameddig csak élek Mindig tavaszt remélek Ez az évszak a boldogság kezdete És a szomorúság vége A verseimmel Petőfi nyomába sem eredek Mégis nektek a tavaszról verselek A virágokra nézve minden gondom elszáll Mint a gólya mely tavasszal mindig visszajár Őt is vonzzák a virágok és az évszak szépsége Mely boldogságot lobbant Minden ember szívében                                                              Czellahó Zoltán 7.o   Tavasz Sietek eléd, kikelet, lelkem kitárom. Látlak téged, csacska fecske, a nagy felhőfoszlányon. Csodás táncod, hangod, zenéd elbájolt engem. Nem csoda, hogy éppen beléd szerelembe estem. Olyan vagy te nékem, mint a lágyan búgó patak. Mint összeölelkező nád, inda, felcsendülő, puha, lágy szavak. örökké foglak szeretni, életem végéig, szárnyadhoz bújva szenderegni a világ végéig…                                                               Biró Boglárka 8.b

2017.02.17 – Jézus élete gyermekszemek tükrében

Jézus élete címmel Kárpát-medencei református általános iskolai rajzpályázatot rendezett a pestszentimrei  Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola immár második alkalommal. A hagyományteremtő rendezvény célja a Kárpát-medencei fiatalok összefogása, identitástudatuk erősítése és  keresztyén nevelés a képzőművészet eszközeivel. A nagyszabású programsorozat elindítója és kurátora Magyar József festőművész, az iskola rajztanára. A bibliai témák új életre keltek a gyermekszemek tükrében és az alkotó gyermekkezek szorgos munkája alatt. A versenyre 540 gyermekrajz érkezett be 45 iskolából, 75 pedagógus felkészítése nyomán. Legtöbben a Jézus születése, az Angyali üdvözlet, Lázár feltámasztása és A csodálatos halfogás támában készítettek pályaművet különböző technikával. Másokat A vihar lecsendesítése és a Menekülés Egyiptomba téma ragadott meg. A zsűri elnöke: Magyar József festőművész, a zsűri tagjai: Bodnár Imre grafikusművész és Oszter Dezső festőművész voltak. A rajzpályázat kiállításának megnyitására és az ünnepélyes díjkiosztóra február 17-én került sor a Szenczi Iskola Galériájában az iskola tanulóinak közreműködésével.  A megnyitón áhítatot tartott Hajdú Bálint Kadosa lelkész, aki Lázár feltámasztásán keresztül a csodák megértését egyértelműsítette: minden csoda egy Istenre mutató jel! Amikor a feltámadt Lázár egy ünnepi vacsorán újra ott ülhetett Jézus mellett, puszta jelenlétével hirdette, hogy a csoda valósággá lett. Ezek a gyermekművek is legyenek szavak nélküli bizonyságtevői Isten szeretetének! Szonthág Pál, a rendezvényt támogató Református Pedagógiai Intézet igazgatója nagy örömmel üdvözölte a rendezvényt, s a résztvevők sokaságát. Beszédében elmondta, hogy a gyermekek képesek kinyitni a szívüket és olyanokat is le tudnak rajzolni, ami nem „kézzel fogható”.  A kisgyermek le tudja rajzolni Istent. Dr. Lévai István Zoltán, Pestszentimre  alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta a Kárpát-medencei összefogást, örült a határon túli pályázóknak is. Makótól Nyíregyházáig, Kaposvártól Kolozsvárig, Pécstől Zilahig közel félszáz település képviseltette magát a megmérettetésen. S valóban, a bibliai téma, a református egyház és a képzőművészet erőteljes összefogásra készteti a fiatalokat! Ezt a megkezdett hagyományt és alkotómunkát kívánja folytatni a Szenczi Molnár Albert Református Iskola a jövőben is. Sokszor végignéztem a pályaműveket. Más és más kompozíciók. Sokféle anyaghasználat, remek színek. Ami közös bennük: mindegyik tehetségről árulkodik. És még többről: Istenhitről szól! Mosolyogva nézem, hogy ábrázolja például a 3. osztályos gyermek Lázár feltámasztását. „Én vagyok a feltámadás és az élet. Aki hisz bennem, még ha meghal is, élni fog.”                                                                                                                               Tóth Betty

Az eseményről készült vidó itt…

2016.11.26. Advent a Szencziben

 

Fenyőillat, sült tök és mézeskalács illata lengi be az iskolát…

Azt tartja a népi bölcsesség, hogy akkor lesz jó karácsonyunk, ha jó az adventünk, ha jó a közösségi és a lelki felkészülésünk. Keresztyén szellemiséggel terelgetjük gyermekeinket a belső csendesség megteremtésére, a karácsony lényegének megélésére.

Iskolánkban a hagyományokhoz híven az idén is Csendes nappal nyitottuk meg az adventi időszakot. Igazi családi rendezvényünk ez, amikor a gyermekek szüleikkel együtt aktívan közreműködnek, valóban részesei a közösségi felkészülésnek.

Ez alkalommal meghitt ünnepséggel kezdtük a rendezvényt, majd színes kézműves foglalkozásokkal töltöttük hasznosan és vidáman a napot. A gyertyagyújtás ünnepén lelkészünk szívhez szóló köszöntőt mondott és iskolánk énekkara énekelt. A Hit lobogó gyertyája mellett Hajdú Bálint Kadosa karácsony üzenetéről, a legfontosabb ajándékról, a szeretetről beszélt. Az ilyenkor szokásos vásárlási „őrületnek”, a drága ajándékoknak, tárgyaknak semmi köze nincs a karácsonyhoz.

A Szencziben saját magunk által készített ajándékokkal kívánunk örömöt szerezni családtagjainknak. Benépesült a tornaterem gyerekekkel, s az ügyes kezeké, fürge ujjaké lett a főszerep. Karácsonyi mécsesek készültek üvegfestéssel, ragasztással, egyéni díszítésekkel. Az origami kedvelői közül sokan feszült figyelemmel – a rutinosabbak pedig mosolyogva – hajtogatták a csillagokat, fenyőfákat. Türelemre és a tűbe fűzés nehézségeire tanította a kicsinyeket a gyöngyfűzés, a papírfenyők gyöngyökkel való felöltöztetése.

Sokféle papírcsillagot készítettek a gyerekek, a nagyobbak a háromdimenziós, nehezebb változat mellett döntöttek. Készült karácsonyfa CD-ből, különböző díszítésekkel, ragasztásokkal; orvosi spatulából ragasztópisztoly segítségével, de a filc alapú fenyők készítése is feladta a leckét a nebulóknak, hiszen a gombvarrást is sokan most tanulták meg.

A szívecskékből készítendő karácsonyfák is sok gyermeket vonzottak. Az egyéni díszítéseket, feliratokat itt is alkalmazhatták, akárcsak a karácsonyi képeslapok készítésénél.

A mézeskalácsok sütéséhez a hetedikes fiúk gyúrták az alapanyagot, a lányok szaggatták és díszítették mazsolával, napraforgóval, szezámmaggal.

Az adventi koszorú készítésénél hatalmas tömeg tolongott, mire mindenki hozzáfért az alapanyagokhoz. Végül senki nem ment haza adventi koszorú nélkül. S a legszebb dolog, hogy a családok együtt készítették el a karácsonyi otthon elmaradhatatlan díszeit.

A gyertyaöntéssel a nagyobbak foglalkoztak szívesen, a felnőttek pedig megteremtették a balesetmentes körülményeket ehhez a különleges tevékenységhez.

Az étteremben terített asztal várta az iskolaközösséget. A szülők jóvoltából sokféle süteménnyel, gyümölccsel , sült tökkel, meleg teával, üdítővel kínálták az adventi Csendes nap résztvevőit.

A kézműves foglalkozást az iskola „öreg diákjai” karácsonyi vásárral színesítették. Kínáltak horgolt karácsonyi díszeket, angyalkákat, csengettyűket, gömböket, horgolt ékszereket. Lehetett vásárolni natúr kozmetikai termékeket, zöldteás, körömvirágos, csokis-narancsos szappanokat, levendulás portékákat, kézzel festett ajándéktárgyakat.

A jó értelemben vett „iskolaillat” a mézeskalács, sült tök és a fenyő illatával keveredett.

A hangulatos csendes napon mindenki jól érezte magát és nem feledtük el, hogy advent igazi értelme nem a drága ajándékok vásárlását, hanem például az ilyen csendes napok rendezését jelenti – amikor szeretetteljes közösségben várjuk Jézus eljövetelét.

                                                                                                                                                                                                  Tóth Betty

2016.10.17. – Reformációi témanap

Iskolaközelben Károli Gáspár és a bibliafordítás

Isten kegyelméből örömteli, vidám reformációi témanapot tartottunk október 15-én a pestszentimrei Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában az egész tanulóifjúság részvételével, s gyermeki tisztasággal való Jézusra figyeléssel. Iskolánk reformációs emlékünnepe illeszkedik a 100 éves a Pestszentimrei Református Egyházközség rendezvénysorozatba, s egyben előrendezvénye a reformáció 500 éves jubileumának, amelyre szeretnénk méltóképpen felkészülni 2017-re. Falusiné Varga Tünde igazgatóhelyettes újító elképzelései szerint az iskola életében először rendhagyó módon és hagyományteremtő céllal egészen újszerűen, a gyermekekhez közelállóan alakítottuk ki a reformációs ünnepet. A mintát a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola lelkészének ötlete adta, amit aztán a Szenczi Molnár Albert iskola átdolgozott – ha úgy tetszik, tovább reformált. A gyerekek nagy izgalommal készültek és találóan elnevezték magukat például „Luther család”-nak, „Szorgalmas tanítványok”-nak, „Reformált bárányoknak”, „A hit bajnokai”-nak …  Az osztályok reformációs csapatokká, az iskola épülete, udvara és  sportlétesítményei reformációs helyszínekké alakultak. Minden változás közepette a rendezvény napi igéje az örökkévalóságot hirdette: „Uram, igéd örökké megmarad, szilárdan, akár az ég.” (Zsolt. 119,89) Ezen a napon időutazást hajtottunk végre, amiben Hajdú Bálint Kadosa lelkipásztor volt segítségünkre: magára öltötte Károli Gáspár alakját, akinek fordításában 1590-ben adták ki a Vizsolyi Bibliát. Lelkipásztorunk a gyerekekhez közelálló, interaktív formában mutatta be Károli életét, s az első magyar bibliafordítás jelentőségét. Hangsúlyozta a reformációnak az egész világra kiterjedő hatását és a Szentírás nélkülözhetetlen fontosságát. A reformációs csapatok alsós és felsős kategóriában párhuzamosan versenyeztek  az iskola 14 helyszínén. A programok sikerlistáját a gyerekek szerint a „Tegyünk együtt azért, hogy ilyen legyen a világ!” című film vetítése vezette. A csoportos beszélgetésben a kamaszok megvitatták a látottakat, s az egyik „tábor” meggyőzte a másikat, hogy ne csak akkor segítsünk a másikon, ha velünk is éppen jót tesz valaki, hanem folyamatosan legyen bennünk egy belső késztetés a jóra! Az udvaron előkészített terepen a gyerekek Szenczi Molnár Albertként egyenként futottak a kinyomtatott lapokkal Göncről Vizsolyba, az illusztrált nyomdába, mint azt annak idején tette iskolánk névadója. A termekben a nagyobbak egy-egy igeszakasz szövegfordításán dolgoztak kódfejtés segítségével görög nyelvről magyarra, a kisebbek puzzle képeket ragasztottak össze ugyanebben a témakörben. A könyvborító készítését is izgalommal fogadták a gyerekek. Előtte a játékosok megismerkedtek az „ex libris” fogalmával, történelmével, a gót betűk tipográfiájával. Aztán jöhetett az alkotómunka! A focipályán komoly harcteret alakítottunk ki, ahol egy ügyességi játék – futás, ugrálás, célbadobás, kislabda-hajítás – keretében a csapatok eljátszották a magyar nyomda védelmét az osztrákok támadása ellen. Az egész diákság nyüzsgött, élettel telt meg az iskola! Mindez jó hangulatban történt, napsütéses, kellemes időben! Hálatelt szívvel köszönjük Istennek, hogy a Szenczi iskola reformációs emléknapján a gyerekek könnyed formában nagyon sok ismeretet szereztek, komolyan vették a feladatokat, önállóan, kreatívan és jól teljesítettek. Volt, aki egyenruhába bújt, csatakiáltást készített és  mindenki láthatóan élvezte az egész napot. A jutalom minden osztály számára emléklap volt, természetesen korabeli papíron, régies betűkkel. Az alsósok és a felsősök – a folytatásra ösztönzésképpen – kaptak egy-egy vándorserleget. A meglepetés ajándék pedig osztályonként egy-egy hatalmas, könyv alakú torta volt, amely a könyvnyomtatásra emlékeztetett, s amit a gyerekek vidáman elfogyasztottak. Leírhatatlan az élmények sora! Álljon itt néhány gondolat a gyerekektől, hiszen ez a nap értük volt! „Nekem a futás és a csatázás volt a legnagyobb élmény, igaz, jól elfáradtunk.” – mondta egy hetedikes. „Szerintem az volt a legjobb, hogy szabadon beszélgethettünk mindenről!” – vélekedett egy hatodikos. „Annyira jó volt, hogy tortát is kaptunk!” – mondták a kisiskolások. Egy hatodikos lány szájából elhangzott: „Az Isten tortája című film kapcsán elgondolkoztam azon, hogy én mihez ragaszkodom annyira? A családomhoz és a könyveimhez.” „Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk  van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (Róm. 5,1) Ragyogó szemek, boldog arcok adtak békességet. Mindnyájan őszintén kívántuk, amit a kicsinyek megfogalmaztak: „Teljék bennünk jókedve az Istennek!”

                                                                                                                                                                            Tóth Betty

FTH_jelveny
1 százalék
1_szazalek